Underworld Kupa

Pálya

A versenypálya a Maglódi úton (kőbányán) található Merkapt Maraton Sportközpont területén kerül kijelölésre kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül.

A pálya végig tekerhető, komoly nehézséget nem jelentő, „szórakoztató” nyomvonalú. Komolyabb kihívást a pince megközelítése jelent, ahova egy meredek rámpa vezet, valamint a pince csúszós talaja, amit szőnyegekkel igyekszünk csökkenteni. A verseny különlegessége és egyben legérdekesebb szakasza a földalatti több mint százötven éves, titkokat rejtő pincerendszerben fut, amely garancia rá, hogy páratlan esemény részesei lesznek a résztvevők.

Nézők

A helyszín kedvező adottságai – jó fekvése, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, nagyszámú parkolóhely –, valamint a rendezvény egyedülálló volta miatt a verseny a nézők számra is különleges élményt nyújt. A nézők a szervezők utasításait betartva bemehetnek a föld alatti szakaszra szurkolni, fotózni.

A föld alatti szakasz

Kőbányai pincerendszer

A pincerendszer több int másfél évszázada alakult ki. Az 1834-es árvízben elpusztult pesti épületek újjáépítéséhez innen termelték ki a mészkövet, de a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vitték a puha, könnyen faragható követ, sőt, az Andrássy út palotái is a X. kerület talajából nyerték az őskori Pannon-tenger emlékét őrző építőanyagukat.

Az elhordott nyersanyag helyén hatalmas, több mint húsz – egyes számítások szerint harmincöt – kilométer hosszú, 300 ezer négyzetméternyi, azaz csaknem egymillió légköbméter alapterületű, fésűs elrendezésű járatrendszer maradt a bányatevékenység befejeződése után.

A négy-öt méter széles, kanyargó folyosókból mindenfelé kisebb-nagyobb termek nyílnak, nem ritka a tíz méteres belmagasságú, templombelsőre emlékeztető helyiség sem. A levegő hőmérséklete 13-15 fok körül van, meg is látszik a lehelet, ahogy egyre beljebb jut a látogató a sötét sarkokkal, kivilágítatlan pincékkel tűzdelt folyosókon.

A télen-nyáron állandó hűvös kapóra jött Dreher Antalnak, aki miután 1862-ben megvásárolta a Kőbányai Sörgyár telepét, pinceként használta a bányát, több tíz méteres mélységben tárolva a felszíni épületekben főzött sört. Hogy tovább fokozzuk a kíváncsiságot, eláruljuk, hogy a II. világháború idején (legalábbis ezt mesélik) a németek Messerschmitt vadászgépeket szereltek itt össze, rejtőzve a szövetséges bombázások elől.

A Merkapt Maraton Sportközpont területén – a földszint alatt 10 métere – elhelyezkedő, több mint 4000 m2 kőbe vájt alagútrendszer egy részén lesz a pálya nyomvonala kialakítva, amely egyedülálló élményt jelent majd úgy a versenyzők, mind a nézők számára. A pince változó belmagasságú, átlagban 2-2,5 méter magas, a járatok szélessége 3 és 8 méter között változik.

A pince a látogatók előtt zárva van, megtekintésére csak az Underworld Kupa keretei között van lehetőség.