Underworld Kupa

Gyakran feltett kérdések

Minden, amit tudnod kell az Underworld Kupáról!

2023. szeptember 2-án kerül megrendezésre hazánk legkülönlegesebb mountain bike versenye, a Kyokei Underworld Kupa, amelyre két év szünet után, tizenegyedik alkalommal kerül sor. Hogy mindennel képben legyél, a fontos információkat összefoglaltuk neked a föld alatti bringaversenyről.

Ezmiez?

A lényeg egy mondatban összefoglalható: a Kyokei Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatti pincerendszerben kerül megrendezésre. A verseny nyílt, azaz bárki részt vehet rajta, aki rendelkezik némi kerékpáros rutinnal és van egy jól működő mountain bike bringája.

Ezmiez?

A lényeg egy mondatban összefoglalható: a Kyokei Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatti pincerendszerben kerül megrendezésre. A verseny nyílt, azaz bárki részt vehet rajta, aki rendelkezik némi kerékpáros rutinnal és van egy jól működő mountain bike bringája.

Helyszín

A verseny a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpontban (1106 Budapest, Maglódi út 12/A) kerül megrendezésre. A sportközpont nagyszerű infrastruktúrával rendelkezik (parkoló, öltöző, zuhanyzó), így ideális helyszíne különböző sporteseményeknek, többek között itt kerül megrendezésre évről-évre a Budapesti Nagy Sportágválasztó rendezvény is, amely során tízezres tömeg is megfordul a helyszínen.

Pálya

A Kyokei Underworld Kupa rajt- és célterülete a sporttelep füves labdarúgópályáján kerül kialakításra, itt kapnak helyet a nevezési és csapatsátrak, a kiállítók, a büfé és innen rajtolnak a futamok is. A verseny nyomvonala a sportközpont területén, a szomszédos ipartelep egy részén és a földalatti pincerendszerben kerül kialakításra kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül. A versenypálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és földutak, a föld alatt helyenként igen csúszós beton és némi nedves föld.

Pincerendszer

A Kyokei Underworld Kupa nyomvonalát képező föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2–2,5 méter, de egy ponton kb. 160 cm körülire csökken, itt fokozott figyelemmel kell áthaladni. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, egy szakaszon viszont ettől szűkebb, kb. másfél méter szélességű és ennek a résznek a végén egy vasajtón is át kell haladni, amely kb. 80 cm széles.

Lebonyolítás

A nap folyamán 6 futam kerül megrendezésre. Az első futam a cyclo-cross bringákkal indulóké, további öt külön futamban életkori felosztás alapján versengenek az indulók. A futamok a kiírásban megadott az adott futamra megadott ideig tartanak.

Bringa

A jól felkészített kerékpár minden versenyre elengedhetetlen, ám általánosságban kijelenthető, hogy nem a bringán múlik a dolog, azaz egy a kétkerekűjét és önmagát ismerő bringásnak nem lehet problémája a pályán.

Veszély

Tekintettel a földalatti szakaszban lévő éles kanyarokra, beszűkülő járatokra, sötétebb részekre, csúszós talajra, a pincerendszerben fokozott óvatossággal ajánlatos közlekedni. Mivel a föld alatt néhány 10 méteres szakasztól eltekintve előzési lehetőség nincs, így azt ne ott erőltesd, mert balesetveszélyes! Ha gyorsabb vagy, akkor a pincéből felvezető mászáson, illetve a pálya föld feletti részein fogsz tudni előzni. A lassabb és tapasztalatlanabb bringások figyeljenek az őket leköröző gyorsabb versenytársakra és a továbbhaladásukat igyekezzenek elősegíteni.

Baleset

Nem szeretnénk, ha sor kerülne rá, de fel kell készülnünk az eshetőségre, ezért az alábbi intézkedéseket léptetjük életbe baleset esetén. Amennyiben a föld alatti szakaszon bármilyen súlyosabb baleset történik, úgy az éppen zajló futam leállításra kerül a pálya három pontján: a rajtvonalnál, a teniszpálya melletti szakaszon és a pincéhez vezető rámpa előtt. Amennyiben a sérülthöz megérkezett a segítség és az ellátása megtörtént, továbbengedjük a mezőnyt. Amennyiben a futam első harmadában történt az eset új rajtra kerülhet sor, illetve a futam meghosszabbodhat az „állásidővel” erről az aktuális helyzet alapján dönt a szervezőség, amelyről tájékoztatjuk a versenyzőket.

Nevezési díj és nevezés

Augusztus 27-ig lehet a versenyre előnevezni. A nevezési díj fejében indulási jogot kapsz a Kyokei Underworld Kupára. Emellett rajtszámot, időmérő chippet, tombolaszelvényt, egészségügyi felügyeletet, kulturált öltözőt, zuhanyzási lehetőséget, bringamosót biztosítunk minden induló számára.
Nevezésre online módon, a szabad helyek függvényében van lehetőség augusztus 27-ig. A nevezés csak a nevezési díj megfizetésével válik érvényessé!

Pályabejárás

A versenyt megelőző napokban pályabejárásra nincs lehetőség, mivel csak a verseny előtti napon kerül végleges kijelölésre a nyomvonal, de a verseny napján 8.00 és 9:00 óra között, az első futam előtt, lehetősége nyílik minden rajszámmal rendelkező indulónak, hogy a pályával megismerkedjen.

Nevezési csomag átvétele

7:30-ra várjuk az első „fecskéket”, ekkor nyitjuk a sportközpont ajtaját. A rajtszámok átvételére egész nap lehetőség van, azaz a 13:20-kor rajtoló futam résztvevőinek, nem kell reggel felvenniük azt. Ettől függetlenül mindenkit arra buzdítunk, hogy jöjjön ki minél korábban, minél hosszabb időre, hiszen egy jó hangulatú napnak nézünk elébe, amelyet hasonló érdeklődésű bringások körében töltehetünk el.

Parkolás

A gépjárművel érkezők a Merkapt Maraton Sportközpont előtt található betonozott területen tudnak parkolni, valamint lehetőség nyílik erre a Maglódi útból nyíló Algyógyi utcában is, ahol a sporttelep teherbejárata is található. A sportközpont területére a versenyzők gépjárművel nem állhatnak be!

Eredményhirdetés

Az eredményhirdetés kb. 14:30-kor lesz minden futam számára.

Tombola

Azok az indulók, akik a helyszínen maradnak a nap folyamán és megvárják a délutáni eredményhirdetést, tombolán vehetnek részt, ahol különböző tárgynyeremények kerülnek kisorsolásra. A sorsolás a rajtszámod alapján történik, gépi sorsolással. A nyeremények át nem ruházhatók és csak személyesen vehetők át. Ha a húzáskor bemondott rajtszám tulajdonosa nem jelentkezik, akkor új húzásra kerül sor.

További infók

Ha a fenti összefoglaló után még maradt kérdésed, olvasd el a kiírás és pálya menüpontokban található információkat, ahol bizonyára megtalálod rá a választ.