Minden, amit tudnod kell az Underworld Kupáról!
2016-08-05 14:20:31

kommentGY. I. K.
Mielőtt kérdezel, olvasd el ezt az összefoglalót!

Ismét nagyon sok képanyag készült!
2011-08-16 11:28:37

kommentA 2011-es verseny videói...


teka logo

merkapt logo
kellys-logo


high5 logo


moose logo


motorex logo


heavy tools logo

olimpiai otproba logo


tempo sport logomozgásvilág logo

bikemag logo

A pálya

A versenypálya a Maglódi úton (kőbányán) található Merkapt Maraton Sportközpont területén kerül kijelölésre kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül. A pálya végig tekerhető, komoly nehézséget nem jelentő, „szórakoztató” nyomvonalú. Komolyabb kihívást a pince megközelítése jelent, ahova egy meredek rámpa vezet, valamint a pince csúszús talaja, amit szőnyegekkel igyekszünk csökkenteni. A verseny különlegessége és egyben legérdekesebb szakasza a földalatti több mint százötven éves, titkokat rejtő pincerendszerben fut, amely garancia rá, hogy páratlan esemény részesei lesznek a résztvevők.

underworld terkep

Nézők:

A helyszín kedvező adottságai - jó fekvése, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, nagyszámú parkolóhely -, valamint a rendezvény egyedülálló volta miatt a verseny a nézők számra is különleges élményt fog nyújtani, erre külön figyelmet fordítunk. Célunk komoly nézői létszám helyszínre vonzása és kiszolgálása.

underworld terkep

A föld alatti szakasz:

underworld kupa térkép

Kőbányai pincerendszer:

A pince legnagyobb részben a Kőbányai Sörgyár (ma Dreher Zrt.) területe alatt fekszik.

A pincerendszer több int másfél évszázada alakult ki. Az 1834-es árvízben elpusztult pesti épületek újjáépítéséhez innen termelték ki a mészkövet, de a Lánchíd, az Akadémia és az Országház építéséhez is innen vitték a puha, könnyen faragható követ, sőt, az Andrássy út palotái is a X. kerület talajából nyerték az őskori Pannon-tenger emlékét őrző építőanyagukat.

Az elhordott nyersanyag helyén hatalmas, több mint húsz - egyes számítások szerint harmincöt - kilométer hosszú, 300 ezer négyzetméternyi, azaz csaknem egymillió légköbméter alapterületű, fésűs elrendezésű járatrendszer maradt a bányatevékenység befejeződése után.

A négy-öt méter széles, kanyargó folyosókból mindenfelé kisebb-nagyobb termek nyílnak, nem ritka a tíz méteres belmagasságú, templombelsőre emlékeztető helyiség sem. A levegő hőmérséklete 13-15 fok körül van, meg is látszik a lehelet, ahogy egyre beljebb jut a látogató a sötét sarkokkal, kivilágítatlan pincékkel tűzdelt folyosókon.

A télen-nyáron állandó hűvös kapóra jött Dreher Antalnak, aki miután 1862-ben megvásárolta a Kőbányai Sörgyár telepét, pinceként használta a bányát, több tíz méteres mélységben tárolva a felszíni épületekben főzött sört. Hogy tovább fokozzuk a kíváncsiságot, eláruljuk, hogy a II. világháború idején (legalábbis ezt mesélik) a németek Messerschmitt vadászgépeket szereltek itt össze, rejtőzve a szövetséges bombázások elől.

A Merkapt Maraton Sportközpont területén – a földszint alatt 10 métere – elhelyezkedő, több mint 4000 m2 kőbe vájt alagútrendszer egy részén lesz a pálya nyomvonala kialakítva, amely egyedülálló élményt jelent majd úgy a versenyzők, mind a nézők számára. A pince változó belmagasságú, átlagban 2-2,5 méter magas, a járatok szélessége 3 és 8 méter között változik.

A pince a látogatók előtt zárva van, megtekintésére csak az Underworld Kupa keretei között van lehetőség. A verseny előtt a pálya bejárására lehetőséget biztosítunk, melyről auguasztus elején a honlapon lesznek közzétéve további információk
 


Nagyobb térképre váltásRedbullFőoldalKapcsolat