Underworld Kupa

Feltámadás! A föld alól tért vissza az Underworld Kupa!

2022. szeptember 5. | Underworld Kupa | |

Feltámadás! A föld alól tért vissza az Underworld Kupa!

2019 nyara után, 2022 szeptemberének első hétvégéjén került újra megrendezésre a Merkapt Sportközpontban a föld alatti bringaverseny, amely némileg átalakult pályával és kibővült indulói körrel hozott izgalmas versenyeket és páratlan szórakozást a résztvevőknek.

A koronavírus-járvány miatt két rendezvény maradt el, így összesen 3 év telet el a legutóbbi Underworld Kupa óta. Az újraindulást jelentősen befolyásolta a Superioir Racing Team elhivatottsága, akik a korábbi rendező Merkapt SE támogatása mellett hozták tető alá ismét a kőbányai bringaversenyt.

Szembetűnő és a lebonyolítást érintő legjelentősebb változás volt, hogy a rendezvény megnyílt az egészen fiatalok előtt is, így gyerekfutamok is bekerültek a programba, akik már U9-es korosztályban is rajthoz állhattak, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy bármilyen korú gyerek elindulhatott, természetesen némi versenyrutin mellett. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a legfiatalabbak meghálálták a bizalmat, mert komoly csatákat vívva, a terep jelentette kihívásokat ügyesen leküzdve versenyeztek a jelenlévő szülők és szurkolók nagy örömére.

2022-ben megnyílt a versenyzés lehetősége a gyerekek előtt, akik nagy számban álltak rajthoz az Underworld Kupán.

Ami a pálya jelentette kihívásokat illeti: több helyen is változott a nyomvonal. A 2019-es tizedik futam óta a Merkapt sportpályán megjelent egy „hegy”, ami egy tó építése miatt kitermelt földből emelkedett. Természetesen ez az akadály nem maradhatott ki a pálya vezetéséből, így egy rövid, de izmos mászás és egy meredek letörés lett a jutalma a mezőnynek. Emellett a szomszédos ipartelepről sem a hagyományos rövid lejtőn száguldottak le a futópályára a bringások, hanem egy rézsűben vezetett technikás kanyarral tértek vissza. Ez utóbbinak prózai oka volt: a korábbi nyomvonalba egy feltöltés során számos drót, szeg és éles törmelék került, ezt volt hivatott kikerülni az elterelt pálya. Az öltözőépületet sem a korábbi, teljesen sík szakaszon kellett megkerülni, hanem egy meredek le- és felahajtás árán lehetett túljutni rajta. Végül említsük meg, hogy egy újabb iparcsarnok építése is módosította a nyomot, azonban az ős Underworld indulók már megtapasztalhattak ilyen változásokat, erre korábban is volt példa. Egy dolog viszont nem változott, mégpedig a föld alatti járatrendszer, itt a hagyományos nyomon lehetett száguldani.

Újabb bónusz a versenyzőknek: egy izmos hupli a lépcső mellett.

A programban 2019 után ismét helyet kapott a cyclo-cross futam, amelyen kéttucatnyian álltak rajthoz. Ahogy várni lehetett a másodpercekért és a győzelemért Búr Zsolt és Takács Zsombor vívott óriásit. A másodpercre azonos idővel befutó felek közül végül Takács Zsomboré lett az arany és Búr Zsolté az ezüst. Azonban egyikük sem érte be ennyivel, ugyanis mindketten rajthoz álltak a korosztályuknak megfelelő mountain bike futamban is, így Búr M2-ben, Takács U17-ben gyűjtött be egy-egy további elsőséget.

Takács Zsombor a hegyikerékpáros Európa-bajnoki bronzérem után az Underworld Kupa CX és U17-es futamát is behúzta.

Az U19-es mezőnyt Tatár Márton dominálta, a felnőtt férfikanál az Underworld specialista Gérnyi Balázs győzött és nyerte sokadik trófeáját, az M1-es férfiak között Renato Da Silva diadalmaskodott 1 perces előnnyel,       

Távirati stílusban mindenképpen említést érdemelnek a további győztesek is. A lányok között: U9-ben Nagy Mira, U11-ben Strocz-Nagy Réka, U13-ben Stojanovska Dalija, U15-ben Lambert Luca, a felnőtt nők között: Pénzes Erzsébet, míg CX-ben Gerhát Petra győzött.

A fiúk mezőnyében U9-ben Páli Botond, U11-ben Honti Tamás Attila, U13-ban Szilasi Dániel, U15-ben Berencsi Benedek nyert, míg az eddig nem említett férfi futamok közül az M3-ban Ódor János, M4-ben Kármán József volt a leggyorsabb és vehették át a megérdemelt arany színű medált.

A mezőnyben és a dobogón is feltűnő volt a Superior Racing Team dominanciája, köszönhetően a nagyon komoly utánpótlásnevelésnek, amit a klubnál végeznek.

Hív a sötétség!  Három év után nyílt ismét lehetőség a föld alatti bringás kalandra.

Összefoglalásul elmondhatjuk, hogy egy módosított, nehezebb pályával, némileg átszabott versenyidőkkel és sok új korcsoport-kategóriával visszatért az Underworld Kupa, ahol mindenki megtapasztalhatta a kőbányai föld alatti járatrendszerben való versengés semmivel nem összehasonlítható élményét.

Néhányan kifogásolták a korábbi bőséges rajtcsomagot, nekik azt lehet válaszolni, hogy az ugrásszerűen növekvő rendezési költségek és az olvadó résztvevők korában örülnünk kell annak, hogy egy korábbi verseny újbóli megrendezéséről és nem egy újabb megszűnő eseményről tudunk beszélni.

Köszönjünk mindenkinek, aki bizalmat szavazott az idei Underworld Kupának!

A verseny eredményei ide kattintva érhetők el, míg fotók és videók a rendezvény Facebook-oldalán találhatók.

Fotók: Bak Ferenc

Facebook-hozzászólásmodul