Underworld Kupa

Élet van benne - ilyen volt a tizedik Underworld!

2019. augusztus 14. | Underworld Kupa | |

Élet van benne - ilyen volt a tizedik Underworld!

Jubileumot ünnepelt a kőbányai föld alatti bringaverseny, a MOFÉM Underworld Kupa, amely tíz évvel ezelőtt egy jó poénnak indult és még a szervezők sem gondolták volna, hogy a rendezvény hosszútávon is ennyire életképes lesz. Márpedig élet az van benne!

A versenyzők beszámolói egyértelműen kiemelik, hogy a változatos és igazán különleges pálya mellett a rendezvény egyik legfőbb jellemzője a fantasztikus hangulat. Ennek megfelelően idén is - a kiabáláson túl - a legváltozatosabb eszközökkel buzdították a versenyzőket a kordon mellett állók: a kolomp, a síp, duda vagy a tapsrúd volt az alapfelszerelés, de lehetett kerékpárfelnit vascsővel vagy épp sörösüveggel ütlegelő szurkolókat is látni - a hangzavar garantált volt!

A tizedik MOFÉM Underworld Kupa az U19 fiúk és a női indulók futamával vette kezdetét. A legtöbb szem egyértelműen Poór Brigittára, a többszörös Európa-bajnok tereptriatlon-versenyzőre szegeződött, aki először állt rajthoz a kőbányai versenyen, de nem látszott rajta a megilletődöttség, hiszen körelőnnyel győzedelmeskedett Szekeres Viktória (KTM Teszt Team) és a Merida Maraton Team CST-t csapattárs, Csobay Nóra előtt. Ugyanebben a futamban az U19-es fiúk elképesztő tempót hajtottak, akik között végül Csuja Bálint (Superior MTB Team), Majoros Dávid (Kőbánya Cycling Team), Szvercsek Márk (Superior MTB Team) sorrend alakult ki.


A második futam a 19-31 éves férfiaké volt, ahol szintén szoros meccs zajlott, amelyből a rutinos Underworld-ös Gérnyi Balázs (Superior MTB Team) került ki győztesen, őt  Sylvester Balazs (ZKSE) és Darányi Bence (Péceli TE-Cseuz Ördögei) követte a dobogóra.

Kétségtelenül a cyclocross-futam jelentette a nap fő attrakcióját, amely először került be a verseny repertoárjába, és amelynek kedvéért némi pályamódosításra is sor került – néhány plusz kanyar, egy meredek le- és egy felhajtás, valamint két ugróakadály formájában. Az első körök színes füstbombák ködében telt, amit a versenyzők annyira nem, de a szurkolók nagyon élveztek. A futamot nagy fölénnyel Búr Zsolt (Vialand Racing Team) nyerte, az ezüstöt Kusz Mátyás (FEMAT ZSKE) zsebelte be, míg a harmadik helyet Forintos Norbert (BME Cycling) szerezte meg, aki a második futamban is versenyzett, igaz, ott mountain bike-kal.

És ha már a duplázóknál tartunk. A szervezők lehetőséget kínáltak arra, hogy azok, akik kedvelik az igazán hajmeresztő kihívásokat a hagyományos MTB futam mellett a cyclocross versenyben is elindulhassanak – természetesen a szakágaknak megfelelő kerékpárokkal. Végül 7-en vállalták be a nem mindennapi kalandot. Rögtön említsük is meg Búr Zsoltot, aki miután megnyerte a CX-futamot, szusszanás gyanánt görgőzött kicsit, majd a beállt a 32-42 évesek MTB futamába, hogy ellentmondást nem tűrően, körelőnnyel megnyerje azt is. A 4. futamban Buzso mellett Prájczer Péter (KTM Teszt Team) és Zsofcsák Péter (Superior MTB Team) állt dobogóra. A futamhoz kapcsolódóan meg kell még említeni, hogy az az előnevezés során betelt, így az „teltházzal”, azaz 70 fővel zajlott.

Az 5. futamban a 43 év feletti férfiak versengtek, ahol Fésűs László zabálta fel a mezőnyt kegyetlen tempót diktálva. A második helyen a versenyt rendező Merkapt SE bringása, Ladányi Miklós végzett, aki Kefe mellett szintén a dobogó évek óta visszajáró vendége. A harmadik Horváth Győző (Superior MTB Team) lett.  A futamban külön értékelésre kerültek az 53 év felettiek, itt Kovács László (Waberer´s Trek Team) győzött, míg a 63 év felettiek között Kármán József diadalmaskodott.

A MOFÉM Underworld Kupa első 10 éve ezzel lezárult. És hogy mit hoz a jövő? Többszeör elhangzott már, hogy a versenyt a bringások szeretete, a támogatók lelkesedése és a szervezők elhivatottsága hozza össze évről-évre. Amíg ez a hármas együttállás megvan, addig lehet számolni a föld alatti versennyel.  

Az eredmények ide kattintva érhetők el, az eseményvideó pedig alább tekinthető meg.

Facebook-hozzászólásmodul