Underworld Kupa

Megújulva jön a jubileumi Underworld Kupa! 

A nevezés már zajlik!

2019. május 28. | Underworld Kupa | |

Megújulva jön a jubileumi Underworld Kupa! 

Kevesen gondolták 2010-ben, az első Underworld Kupa megrendezésekor, hogy a föld alatti bringaverseny annyira életképes lesz, hogy 2019-ben a jubileumi futamra készülhetünk, márpedig augusztus 10-én a tízedik verseny következik, számos újdonsággal!

Viszonylag kevés bringás van, aki még nem hallott az Underworldről, de az ő kedvükért egy mondatban összefoglaljuk a lényeget: a MOFÉM Underworld Kupa egy részben föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatti pincerendszerben, a Merkapt Sportközpont területén kerül megrendezésre, öt futamban. A tízedik verseny több újdonságot is tartogat, amellett, hogy a lebonyolítás módja is kissé átalakul a korábbiakhoz képest, ezeket vesszük sorra.

Talán a legfontosabb, hogy a nap legelső versenye, a próbafutam megszűnik, amelynek több oka van. Egyrészt a próbafutam mezőnyének képességei egyáltalán nincsenek olyan messze a normál futamok mezőnyének hátsó harmadában bringázóéktól, másrészt a teljesen kezdőknek továbbra sem alkalmas az Underworld egy örömbringázásra – el kell fogadni, hogy ehhez a versenyhez szükséges némi tapasztalat.

Szintén nyomós indok a próbafutamtól való elköszönésre, a megújulás szándéka, amely során egy új versenyszám is bekerül a MOFÉM Underworld Kupa repertoárjába, ez pedig a cyclocross futam. Ennek oka, hogy a kezdetektől halljuk azokat a véleményeket, hogy mennyire „crossos” a pálya jellege, amin néhány akadállyal, lépcsőfutással még formálni is tudunk. Ehelyütt nem kezdenénk a cyclocross szakág bemutatásába – talán egy önálló cikkben majd megtesszük – hiszen ez a futam azoknak szól, akik pontosan tisztában vannak a cyclocross mibenlétével, illetve rendelkeznek a versenyzéshez megfelelő kerékpárral. Reméljük, díjazni fogjátok a nyári cyclocross verseny gondolatát – akár résztvevőként, akár szurkolóként – és az alapvetően mountain bike-os közegben megmutathatjuk, hogy milyen fantasztikus élmény lehet egy vérbeli crossfutam.

A lebonyolítás rendje is változik: minden futam 60 perces lesz, így minimális mértékben 20-30 percekkel elcsúsznak vagy korábbra kerülnek futamok – erről a versenykiírásban találtok egészen pontos információkat. Ami nem változik, az a futamok létszámkorlátja, ez továbbra is 70 főben van maximalizálva.

Módosításra kerültek az egyes futamokba való besorolás szempontjai is, elhagytuk a „hagyományos” master 1, master 2 stb. kategóriákat, ehelyett egy olyan életkori elosztást próbáltunk kitalálni, amely a futamok között egyenletesebben osztja szét az indulókat. A változtatásra az „öregedő” mezőny miatt volt szükség, hiszen az 5. futam – amely a 40 feletti férfiak futama volt – évek óta gyorsan megtelik és teltházzal zajlik, míg más futamokban voltak „foghíjjak”.

Szintén a tízedik MOFÉM Underworld Kupához köthető újdonság, hogy a nevezés során már lehetőséget kínálunk bankkártyás fizetésre is. Ha jól tudjuk, a hazai mountain bike versenyek között erre még nincs példa, így mi vagyunk az elsők, akik az internetes vásárlásoknál már megszokott rugalmas, gyors fizetési módot elérhetővé tesszük – ami akár azonnal ki is próbálható, hiszen a nevezést megindítottuk.

A nevezés során a jelentkező várólistásra kerül, majd a nevezési díj megérkezése után átkerül a rajtlistára – azaz a nevezés önmagában nem garantál indulási helyet, az csak a nevezési díj megfizetésével biztosítható. A nevezési díj mértéke idén sem változott, 2019. augusztus 7-ig befizetve 5000 Ft-ba, a helyszínen nevezve pedig 7000 Ft-ba kerül a részvétel. Az új cyclocross futamhoz kapcsolódóan kiemelnénk, hogy a nevezés során felkészültünk arra az extrém helyzetre is, hogy ha valaki a crossfutamban és a hagyományos mountain bike futamában is rajhoz kívánna állni (ez esetben természeten két kerékpárt kell hozni a versenyre), a két futamra szóló, MTB+CX duplanevezés 8000 Ft-ba kerül.

A MOFÉM Underworld Kupa része az Ötpróba eseménysorozatnak, ahol az egyes versenyeken a különböző távok teljesítésért pontok járnak, amik az egész program ideje alatt, egészen a 2020-as Olimpiáig gyűjthetők és ingyenes ADIDAS ajándékokra válthatók. Az Underworld Kupán minimum 10 kört teljesítő versenyzők 2, míg a legalább 5 kört tekerők 1 Ötpróba pontot zsebelhetnek be. A pontok gyűjtéséhez egy gyors, egyszeri regisztráció szükséges, amelyről további információk az eseménysorozat honlapján, az otprobatokioba.hu oldalon találhatók.

A rendezvényt az Ötpróba eseménysorozat tagjaként a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda és a Merkapt SE szervezi.

Nevezni a honlapunk nevezés oldalán lehet, a versenyről részletes információkat pedig a kiírás és pálya menüpontok rejtenek. Az esetlegesen felmerülő további kérdésekkel kapcsolatban a GYIK menüpont átolvasását ajánljuk.

Ha nem akarsz lemaradni a friss információkról, kisebb-nagyobb hírekről, történésekről, akkor kövesd a Facebook és az eseményoldalunkat!

Nevezés

Facebook-oldal

Facebook-esemény

Mielőtt továbbhaladnál nézd meg a tavalyi rendezvényről készült videónkat.

Facebook-hozzászólásmodul